Moet de techniek in een technische ruimte ondergebracht worden, of kan deze ook op de wasplaats zelf geplaatst worden?

De beste oplossing is om alle techniek centraal onder te brengen in een technische ruimte. Een wateraansluiting en stroom toevoer komen immers altijd in een centrale ruimte binnen. Sommige componenten zou je onder kunnen brengen in een soort techniekzuil of kast op de wasplaats zelf, zoals de hogedrukpomp.
Daarentegen moet een boiler, CV ketel, waterontharder en osmose-installatie echter altijd in een aparte ruimte geplaatst worden.

Indien een hogedrukpomp in een techniekzuil op elk wasplaats afzonderlijk wordt geplaatst dan moet u er wel rekening mee houden dat naar elke zuil alle energievoorzieningen, t.w. warm water , koud water, osmose water, lucht en krachstroom, moeten worden toegevoerd. Dit betekent dat er mogelijk dat naast hogere kosten voor de ondergrondse voorzieningen ook rendementsverlies ontstaat in de warm water toevoerleiding.

Is op een Self Carwash een NFC bankpas systeem (van nationale banken) aansluitbaar?

Ja, dit is mogelijk.

Kan een Self Carwash aangesloten worden op een waterrecycling systeem?

In principe bent u vrij om een installatie aan te sluiten op elke watersoort. Waterkwaliteit welke volgens het Nederlandse drinkwaterbesluit, is toetsbaar en constant van kwaliteit. Alle overige kwaliteiten water zijn nooit constant en kunnen daardoor mogelijk (tijdelijk) versneld problemen veroorzaken in leidingen/ventielen en pompen. Savona kan daardoor uitsluitend een installatie garanderen welke aangesloten zit op een genormeerde water voedingskwaliteit. De stand van de techniek van waterrecycling installaties verandert voortdurend, informeer hierom altijd even bij ons of uw leverancier van recycling apparatuur wat de ervaringen en mogelijkheden zijn.

Wel willen wij hierbij nog de kanttekening plaatsen dat van het gehele programma-aanbod op een Self Carwash slechts een aantal programma’s maar in aanmerking zouden komen voor voeding van hergebruikt water. Programma’s als Hot Wax en Vlekvrij spoelen moeten voor een correcte werking een betere (genormeerde) kwaliteit watervoeding hebben. Indien u een boiler met CV ketel als warm watervoorziening heeft is ook vaak de toepassing van gerecyclede water in een boiler niet aan te bevelen. Immers wordt er een “vuilere” waterkwaliteit verwarmd tot veelal een temperatuur van 70 tot 80 en daarna terug gemengd naar de was temperatuur van 55- 60 graden Celsius. Ervaring leert tot dusver dat dit hardnekkige afzetting en vervuiling in boiler/leidingen/ventielen en pompen tot gevolg heeft.

Kan ik glas als scheidingswand gebruiken in mijn Self Carwash?

Ja, dit transparante product wordt steeds vaker toegepast bij Self Carwash. Wel willen wij u hierbij adviseren om geen reinigingsmiddelen toe te passen welke silicaten bevatten. Deze stoffen geven een etsende werking op het glas in de loop van de tijd, het gevolg hiervan is dat het glas vaal wordt. Er zijn diverse kleuren getint hardglas verkrijgbaar. Savona kan u een passende aanbieding maken.

Bestaat er een mogelijkheid om mijn Carwash te koppelen aan mijn kassa systeem van mijn tankstation/wasstraat?

Ja deze mogelijkheden bestaan, afhankelijk van het merk kassa systeem.

Mag ik grondwater oppompen en gebruiken in mijn Self carwash?

Ja, in Nederland mag grondwater afgetapt worden t/m 10 m3 per uur (lees: 10.000 ltr/uur) zonder dat u daarvoor een vergunning nodig heeft. U heeft alleen wel een meldingsplicht.

Moet ik iets regelen voor legionella preventie in mijn Self Carwash?

Ja, u bent verplicht om een zogenaamde risico-inventarisatie uit te laten voeren. Uit deze scan blijkt dan wat het eventuele beheersplan in gaat houden.

Lees hier over de verplichting die je op dit gebied hebt.

Lees hier meer over Biobeheer, het consultancy bureau  op het gebied van water met als specialisatie de Legionella bacterie.

Heeft het zin om een aparte watermeter voor de Self Carwash te plaatsen?

Jazeker. Al het (vers) water wat u namelijk via de Carwash loost gaat via een olie/benzine afscheider en loost dus schoner als hetgeen u via toilet en andere tappunten loost. Voor datgene wat u via de olie/benzine afscheider loost wordt u een lagere lozingsfactor aangerekend bij het Waterschap.

Wat heeft een waterontharder met vlekvrij naspoelen te maken?

Helemaal niets. Het is juist de zogenaamde omgekeerde osmose-installatie welke alle zouten en mineralen eruit filtreert door toepassing van een zeer fijne membraan filtratie.

Waterontharders halen alleen via een zogenaamde ionenwisseling de calcium en magnesium zouten uit het water. De waterontharder bestaat uit een kunststof fles gevuld met hars, een besturingskop en een zoutvat. De grootte van de waterontharder is afhankelijk van de lokale waterhardheid en het waterverbruik per 24 uur. De installaties bestaan er in compacte versie, een Duo Bloc systeem en indien er een doorlopende waterkwaliteit 24 uur per dag noodzakelijk is, bestaat er een zogenaamd Duplex systeem (=dubbele harsfles). Savona kan eveneens zorgdragen voor het ontharden van het water ten behoeve van een rollover of wasstraat. Wij geven u graag passende informatie voor een maatwerk offerte.

Vergunningaanvraag en autowassen welke milieu categorie?

Autowasserijen staan bekend onder de SBI code 5020.5. Voor elk grondstuk is in NL een bestemmingsplan bepaald. Hierin staat onder andere vermeld welke bedrijven zich hierop mogen vestigen in de vorm van melding van een bepaalde milieu-categorie. Autowasserijen heeft de milieu-categorie 2.