Kan een Self Carwash aangesloten worden op een waterrecycling systeem?

In principe bent u vrij om een installatie aan te sluiten op elke watersoort. Waterkwaliteit welke volgens het Nederlandse drinkwaterbesluit, is toetsbaar en constant van kwaliteit. Alle overige kwaliteiten water zijn nooit constant en kunnen daardoor mogelijk (tijdelijk) versneld problemen veroorzaken in leidingen/ventielen en pompen. Savona kan daardoor uitsluitend een installatie garanderen welke aangesloten zit op een genormeerde water voedingskwaliteit. De stand van de techniek van waterrecycling installaties verandert voortdurend, informeer hierom altijd even bij ons of uw leverancier van recycling apparatuur wat de ervaringen en mogelijkheden zijn.

Wel willen wij hierbij nog de kanttekening plaatsen dat van het gehele programma-aanbod op een Self Carwash slechts een aantal programma’s maar in aanmerking zouden komen voor voeding van hergebruikt water. Programma’s als Hot Wax en Vlekvrij spoelen moeten voor een correcte werking een betere (genormeerde) kwaliteit watervoeding hebben. Indien u een boiler met CV ketel als warm watervoorziening heeft is ook vaak de toepassing van gerecyclede water in een boiler niet aan te bevelen. Immers wordt er een “vuilere” waterkwaliteit verwarmd tot veelal een temperatuur van 70 tot 80 en daarna terug gemengd naar de was temperatuur van 55- 60 graden Celsius. Ervaring leert tot dusver dat dit hardnekkige afzetting en vervuiling in boiler/leidingen/ventielen en pompen tot gevolg heeft.

Mag ik grondwater oppompen en gebruiken in mijn Self carwash?

Ja, in Nederland mag grondwater afgetapt worden t/m 10 m3 per uur (lees: 10.000 ltr/uur) zonder dat u daarvoor een vergunning nodig heeft. U heeft alleen wel een meldingsplicht.

Moet ik iets regelen voor legionella preventie in mijn Self Carwash?

Ja, u bent verplicht om een zogenaamde risico-inventarisatie uit te laten voeren. Uit deze scan blijkt dan wat het eventuele beheersplan in gaat houden.

Lees hier over de verplichting die je op dit gebied hebt.

Lees hier meer over Biobeheer, het consultancy bureau  op het gebied van water met als specialisatie de Legionella bacterie.

Vergunningaanvraag en autowassen welke milieu categorie?

Autowasserijen staan bekend onder de SBI code 5020.5. Voor elk grondstuk is in NL een bestemmingsplan bepaald. Hierin staat onder andere vermeld welke bedrijven zich hierop mogen vestigen in de vorm van melding van een bepaalde milieu-categorie. Autowasserijen heeft de milieu-categorie 2.

Aan welke milieuvoorzieningen dient een Self Carwash te voldoen?

U moet voorkomen met uw activiteiten de bodem te verontreinigen. Dit kunt u doen met een vloeistofdichte vloer, waar u een verklaring voor moet aanvragen. Dit is de zogenaamde Verklaring Vloeistofdichte Vloer (voorheen PBV verklaring). Voor meer informatie klik hier.

Een olie/benzine afscheider met al dan niet een integreerde of aparte slibvangput welke een capaciteit heeft volgens de NEN-EN 858 norm. Klik hier voor een voorbeeld capaciteitsberekening.

Voor wat betreft de opslag van de reinigingsmiddelen geldt de PGS regelgeving (dit is de opvolger van de CPR-1 regeling). Klik hier voor de uitgebreide regeling.